۲۷ بهمن ۱۳۹۰، ۹:۰۵

گزارش مهر/

وضعیت حجم آب تالابهای بین المللی گلستان

وضعیت حجم آب تالابهای بین المللی گلستان

گنبدکاووس - خبرگزاری مهر: جدیدترین گمانه ها و برآوردها از حجم آب تالابهای گلستان نشان از آن دارد که این اکوسیستمهای بین المللی از لیست قرمز خارج شده اند.

به گزارش خبرنگار مهر، تاکنون هیچ آماری از حجم موجودی آب تالابهای گلستان اشاره نشد و تنها بر اساس فرضیات در این باره اظهار نظر شده است.

استان گلستان در مجموع 17 تالاب کوچک و بزرگ دارد که چهار تالاب آلاگل، آجی گل، گمیشان و آلماگل در فهرست تالابهای بین المللی ثبت شده اند.

مدیرحفاظت محیط زیست گنبدکاووس در گفتگو با خبرنگار مهر، آماری جدیدی از حجم موجودی آب تالابهای بین المللی منطقه ارائه کرده است.

غلامرضا کریمی به بیان اهمیت تالابها پرداخت و گفت: تالابها داری غنای زیتی فوق العاده ای هستند و یکی از کانونهای اصلی تنوع زیستی محسوب می شوند.

وی اظهار داشت: همچنین تالابها زیستگاه مناسب برای پرندگان مهاجر و بومی هستند که سالانه شماری زیادی از پرندگان به این مناطق مهاجرت می کنند.

کریمی بیان داشت: تالابهای بین المللی آلماگل، آجی گل و آلماگی جزو تالابهای بین المللی هستند که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است.

وی عنوان کرد: وسعت تالاب آلاگل دو هزار و 500 هکتار، تالاب آجی گل 320 هکتار و تالاب آلماگل 207 هکتار است.

مدیرحفاظت محیط زیست گنبدکاووس افزود: ارتفاع این تالابها از سطح دریای آزاد، شامل تالاب آلاگل 6- و تالابهای آجی گل و آلماگل 4- است.

وی اظهار داشت: در عمیق ترین نقطه تالابها گیاهان حاشیه تالاب مثل علف شور، جارو ترکمنی، سلمه سفید، گز شاهی و خار شتر و ... موجود است.

کریمی گفت: از گیاهان تالاب می توان به نی، جگم، لویی، گیاهان غوطه ور در آب مثل بومادران نام برد.

11 میلیون مترمکعب موجودی آب تالابها

مدیرحفاظت محیط زیست گنبدکاووس به میزان آب موجود در تالابها در حال حاضر اشاره کرد و گفت: میزان حجم آب در تالاب آلاگل هفت میلیون متر مکعب است.

کریمی افزود: همچنین حجم آب تالاب آلماگل سه میلیون مترمکعب و تالاب آجی گل یک میلیون متر مکعب است.

مهاجرت سالانه 90 هزار پرنده به تالابها

وی با بیان اینکه تالابها زیستگاه مناسبی برای پرندگان بومی و مهاجر هستند، عنوان کرد: سالانه حدود 90 هزار پرنده مهاجر برای زمستان گذرانی به تالابهای منطقه مهاجرت می کنند.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست گنبدکاووس بیان داشت: پرندگان آبزی تالابها شامل فلامینگو، قو، اردک، غاز، کاکایی، پرستو دریایی، حواصیل و پرندگان کنار آبزی شامل خروس کولی، سلیم ها و آبچلیک ها است.

وی افزود: همچنین پرندگان خشکی زی شامل کوکر، کلاغ سیاه، کوکو، زنبورخوار، سبزه قیا، سار گپه، جغد، سنقرها، دلیجه و عقاب هستند.

به گفته کریمی، علاوه بر این پرندگان، پستاندارانی نظیر روباه معمولی، روباه دم سیاه، گربه دشتی، شغال، گراز، تشی، موش صحرایی و... نیز در حاشیه تالابها زیست و زادآوری می کنند.

به گزارش مهر، تالابهای آلاگل، آلماگل، آجی گل و گمیشان از مجموعه تالابهای بین المللی کشور در دشت ترکمن صحرا و در نزدیک مرز ایران و ترکمنستان از مناطق مهم دیدنی استان است که سالانه طبیعت گردان و گردشگران زیادی را به خود جذب می کنند.
 
برای رسیدن به این تالابهای با ارزش، باید مسیر 80 کیلومتری شهر گنبدکاووس تا بخش مرزی "داشلی برون" در شمال این شهرستان را طی کرد که در این مسیر می توان طبیعت بسیار زیبای شقایق ها و گندمزارها در فصل رویش و زندگی شتران در طبیعت کویری منطقه را مشاهده کرد.

این سه تالاب بین المللی که در شمال گنبدکاووس قرار گرفته است با سه هزار و 27 هکتار وسعت، محل زمستان گذرانی پرندگان آبزی و کنارآبزی که از شمال سیبری به این تالاب ها مهاجرت می کنند و نیز زیستگاه برخی پرندگان بومی به شمار می رود.

تالاب "آلاگل" در چند کیلومتری مرز ترکمنستان و در مرکز شوره زار بزرگ ترکمن صحرا واقع شده و یک دریاچه آب شور است، به همین جهت پرورش ماهیان آب شور دریای خزر به ویژه ماهی سفید و کپور در این تالاب رونق زیادی دارد.
 
تالاب "آلماگل" که به معنی دریاچه سیب از مجموعه تالابهای بین‌ المللی ایران است که در سال 1975در کنوانسیون رامسر به ‌ثبت رسیده ‌است.
 
از میان تالابهای گلستان، تالاب گمیشان در 45 کیلومتری گرگان حوالی بندرترکمن واقع شده است، این تالاب 20 هزار هکتار وسعت دارد و ارتفاع آن 27 متر پایین تر از سطح دریاست که از یکسو با زمینهای غرقابی و تپه ماهوری دشت وسیع ترکمن صحرا و از سوی دیگر با سواحل دریای خزر محدود است که به همین دلیل طبق طبقه بندی تالابها، گمیشان جزو تالابهای دریایی ساحلی قرار می گیرد.
 
تالاب "آجی گل" 32 هکتار دارد، درختان گرم، نیزار و پوشش گیاهی تالاب "مامنی" برای پرندگان و چراگاهی برای دامهای روستاییان است و آب و هوای معتدل زمستان ترکمن صحرا موجب شده آب این تالاب زمستانها یخ نزند و زیستگاه مناسبی برای زمستان گذرانی پرندگان مناطق شمالی شده اند.
 
این تالاب در فصل زمستان پناهگاه میلیونها پرنده مهاجری است که به آن پناه می آورند و این وظیفه بشر است تا زیستگاه تاریخی و طبیعی را حفظ کند و در فصل بهار مکان مناسبی برای طبیعت گردی است.

کد خبر 1535426

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha